HZahrada

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo nevieme o zázvore

Nájdete tu o zázvore všetko, najmä jeho čarovné účinky na náš organizmus.
Ako byť svieži, blažený a zdravý
 
Jarné obdobie prináša pre mnohých ľudí aj jarnú únavu, časté zmeny počasia vírusové ochorenia, prechladnutia či angínu. Je veľmi užitočný pre ľudí zamestnaných intelektuálnou prácou. Korenistá vôňa zázvoru odstraňuje zvýšenú vyčerpanosť, skleslosť, apatiu, zosilňuje vieru v seba, zvyšuje komunikatívnosť a pôvab a vedie k blaženosti. Skôr ako siahnete po liekoch alebo navštívite lekára, vyskúšajte stovkami rokov overený spoľahlivý prírodný liek, akým je zázvor. Lekári tibetskej medicíny radia: keď sa chceš zotaviť - pi zázvorový čaj pred jedlom, ak chceš schudnúť – pi ho po jedle. Má široké účinky a dostaneho ho kúpiť v čerstvom stave takmer v každom väčšom obchode s potravinami.
 
 V staroveku zázvor nazývali „panacea“ - liek na všetky choroby.V kuchárstve nachádza široké použitie. V medicíne je to všeliek. Obsahuje v sebe skoro všetky nevyhnutné aminokyseliny, éterické oleje a vitamíny. Jeho optimálne použitie v potrave v malých dávkach znásobuje vnútorné teplo, vzbudzuje chuť, podporuje látkovú premenu, vyťahuje z organizmu hlieny. Zázvorový čaj – skvelý prostriedok proti prechladnutiu. Obzvlášť je vhodný pre toho, kto má pomalý látkový metabolizmus a tuk sa u neho hromadí rýchlo.. Zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a normalizuje krvný obeh. Zázvorový čaj odstraňuje bolesti v bruchu a keď pridáme ešte mätu, kvet bazy čiernej, kardamon, šafran, to všetko varíme, potom necháme v termoske vylúhovať a máme tisícročný joginsky zázvorový čaj. Pridáme trstinový cukor a mlieko. Pálivý zázvor riedi krv, vďaka čomu je mozog lepšie zásobovaný kyslíkom, aktivizujú sa zmyslové funkcie a schopnosti vnímania (intelektu). Preto je veľmi užitočný pre ľudí zamestnaných intelektuálnou prácou. Korenistá vôňa zázvoru odstraňuje zvýšenú vyčerpanosť, skleslosť, apatiu, zosilňuje vieru v seba, zvyšuje komunikatívnosť a pôvab a vedie k blaženosti
Zázvorový čaj je mocný joginský prostriedok.Tibetskí mudrci trvajú na tom, že po každom jedle treba piť zázvorový čaj. Nápoj uvarený s kúskom zázvoru je mierne pálivej korenistej chuti.
Podľa vedy zázvor aktivizuje a povyšuje v organizme horúcu pánsku energiu. Je dobrý pri prechladnutí. Keď už je človek prechladnutý a má nádchu, je to veľmi efektívny liek. Zázvorový čaj tiež môžme piť ako osviežujúci nápoj (v tomto prípade sa nevarí, iba sa privedie do varu, podáva sa chladený).
 
U nás si môžete už kúpiť čerstvý zázvor takmer v každom väčšom obchode s potravinami, kde predávajú aj zeleninu či ovocie. Účinok čerstvého zázvoru je silnejší ako sušeného. Pri kúpe treba vyberať tvrdé hľuzy, ktoré nie sú poranené, nahnité alebo oschnuté. Hľuzu stačí očistiť, nastrúhať alebo nakrájať na malé kúsky a takto   pripravený uschovať v mrazničke pre ďalšiu prípravu v prípade, že ho hneď nespotrebujeme.
 
Klasický recept
Príprava čaju z knihy Vedanske kuchárske umenie:
5 šálok (1,2 litra) vody
3 lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
6 lyžičiek cukru alebo 5 lyžičiek medu
štipka mletého čierneho korenia
4 lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy
Narezané lístky mäty (podľa chuti)
Keď namiesto čerstvého zázvoru použijeme sušený, zmenšíme jeho množstvo dva razy, avšak dobu prípravy - dva razy zvýšime.
Lekári tibetskej medicíny radia:
Keď sa chceš zotaviť - pi zázvorový čaj pred jedlom, ak chceš schudnúť – pi ho po jedle.
Tento nápoj, varený s kúsočkom zázvoru má ľahkú ostro korenistú chuť.
Obzvlášť sa hodí tomu, „kto priberie aj z vody“.
Všetky tieto zázračne vlastnosti zázvorového čaju sú spojené s tým, že sám zázvor obsahuje veľké množstvo biologického „ohňa“, ktorý upravuje látkový metabolizmus.
Obzvlášť je užitočný v chladnom počasí.
Vo východnej medicíne sa domnievajú, že zázvor upevňuje pamäť.
Zázvor vo forme kapsule je veľmi účinný pri závratoch a strachu zo závrate, cestovnej nevoľnosti, zdvíhaní žalúdka.
V Indii sa považuje za « koreninu na všetky choroby ». Zázvorový čaj s citrónom - je najpopulárnejším zimným nápojom.
Zázvorový čaj pomáha vrátiť chuť, dobrú náladu, sviežu farbu tváre a žiarivosť očiam. Okrem iného zázvorový čaj je vynikajúcim prírodným prostriedkom od prechladnutia, lieči zapálené hrdlo, kašeľ a nádchu.
Prospešný zázvorový čaj
si môžeme pripraviť aj v domácich podmienkach. Na jednu šálku treba mať 10- 20 gramov koreňa zázvoru.
Ďumbier očistíme a narežeme na jemné kúsky, môžeme ho aj nastrúhať. Zalejeme pohárom vriacej vody. Necháme postáť. Po 10 minútach pridáme trochu mäty, medovky alebo iných bylín, po ďalších 10 minútach čaj podľa chuti doplníme lyžičkou medu a dielikom citrónu.
Miestnosť hneď naplní mámivá, teplá a korenistá vôňa. Získame posilňujúci nápoj, ktorý osvieži ráno oveľa viac ako šálka kávy.
Vlastnosti čaju závisia od množstva zázvoru, ktoré použijeme.
Zvyčajne to býva 1 čajová lyžička na 1 pohár vriacej vody.
Podľa chuti necháme postáť 20 – 30 minút.
S medom sa pije príjemnejšie. Užívame 3 - 4 krát denne (3 - 4 čajové lyžičky), viac sa neodporúča.
Zázvorový čaj pri prechladnutí je správnym prostriedkom, pomáha rýchlejšie vyzdravieť. Zázvor uľahčí oddelenie hlienu, upokojí kašeľ a pálivé podráždenie v krku prejde.
Ochorenia, ktoré lieči zázvor a recepty z neho nepostačí jeden odstavec. Zázvor je silným prostriedkom zapaľujúcim oheň trávenia, aktivizujúci krvný obeh, látkový metabolizmus a pomáha pri prechladnutí. Čerstvý zázvor je aromaticky s jemnou ostro sladkou chuťou.
Zázvor riedi krv, vďaka čomu sa zlepšuje ­zásobenie mozgu a pľúc krvou, preto ho môžu užívať chorí na zápal priedušiek, zápal pľúc a dokonca aj na prieduškový záduch.
Zázvorový čaj aktívne upevňuje imunitu. Tiež pomáha bojovať so zbytočnou hmotnosťou.
Ochorenia dýchacieho systému
liečime zázvorovým čajom.
Ako prostriedok vyvolávajúci potenie pri prechladnutí s kašľom je najvhodnejšie používať čerstvý zázvor. Suchý zázvor (v prášku) poskytuje efektívnejšie vykašliavanie a sušiaci účinok, znižuje množstvo hlienu v organizme.
Tibetská medicína obzvlášť odporúča používanie zázvoru v chladnom ročnom období (pretože to napomáha rovnováhe energií v organizme). Zázvorový čaj nielen lieči ochorenia z prechladnutia, ale tiež upevňuje imunitný systém, odoberá fyzickú a psychickú únavu.
Zázvorový čaj pijeme s medom a citrónom.
Pri všetkých ochoreniach z prechladnutia veľmi pomáha čaj zo zázvoru a sladkého drievka. Prášky zmiešame v rovnakom pomere a zalievame v pomere 1 PL zmesi na pohár vriacej vody.
Pri chrípke sa odporúča
« bengálska » zmes
2 g zázvoru, červenej ostrej papriky a kurkumy varíme 1-2 min v 1 pohári mlieka.
Pijeme 3 krát denne s medom.
Pri angíne sa odporúča vyplachovať hrdlo zázvorovým vývarom.
Pri silnom kašli je vhodný liek zostavený zo zázvorového prášku (na špičku noža) a 1 PL čerstvo nastrúhanej cibule alebo cibuľovej šťavy (užívať po 1 čajovej lyžičke 2-4 razy denne).
Pri čiernom kašli je najlepší prostriedok - zázvorový čaj s citrónom.
Pri prevencii proti chrípke zalievame 1/2 ČL zmesi prášku škorice a zázvoru (pomer 1:1) so štipkou čierneho korenia. Pijeme s medom 1 pohár každé 3 hodiny.
Pri všetkých ochoreniach dýchacej sústavy je veľmi efektívny tzv.
« joginský čaj »
1 ČL suchého zázvoru,
7 klinčekov,
9 semien kardamonu (najlepšie zeleného),
1 ČL mletej škorice,
1/4 ČL kurkumy.
Zmes dáme do 0,6 l vriacej vody, varíme 10 min, dolejeme 0,2 l mlieka, znovu necháme zovrieť, a necháme chladnúť. Pijeme malými dúškami s rozpusteným maslom a medom 4 razy denne.
Pri záduchu (astme) pijeme čaj pripravený z koreňov deväťsilu do ktorého pridáme v polovičnej dávke zázvor a sladké drievko, v pomere 1-2 ČL zmesi na 1 pohár vriacej vody.
 
Pravidelné používanie zázvoru, spravidla prináša radikálne uľahčenie pri prieduškovom záduchu (astma).
Zázvorový čaj s mätou a citrónom
 
1,2 l vody
3 lyžičky. nastrúhaného zázvoru
5 lyžičky medu
4 lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy
2 lyžičky čerstvej mäty
 
Zovrieme vodu, pridáme zázvor, med a premiešame.
Precedíme cez sitko, zo zázvoru sa snažíme vytlačiť maximum tekutiny. Pridáme štipku čierneho korenia a šťavu. Pri konci pridáme trochu čerstvej mäty. Čaj pijeme teplý.
 
Čierny (zelený) čaj so zázvorom.
 
Čaj zalievame v čajníku, alebo v termoske, do ktorej pridáme čerstvý zázvor nastrúhaný na jemnom strúhadle alebo nasypeme 1 čajovú lyžicu sušeného zázvoru. Necháme postáť 20 - 30 minút, scedíme. Krátke tepelné spracovanie zachováva užitočné vlastnosti zázvoru. Takýto čaj je veľmi osožný, má nielen príjemnú sviežu chuť, ale aj vôňu, tiež pomáha pri kašľaní, osviežuje. Zázvor je známy antioxidant (spomaľuje, zastavuje okysličovanie), preto pitie šálky takého čaju denne môžeme považovať ako súčasť boja za čistú žiarivú pleť bez vrások a pevné zdravie v akomkoľvek veku.
 
Zázvorový čaj ( od prechladnutia a depresie)
 
vriaca voda,
čaj (hocaký, ale vhodnejší je zelený),
zázvor,
možno tiež:
med (v čaji so zázvorom vo veľmi maličkom množstve, štipka!!),
štipka červenej ostrej paprika alebo čili papričky
 
Šťava zo zázvoru a melónu
 
Pripravíme ju z polovicu melónu kantalucia (Cucumis cantalupensis) a 2 Pl zázvoru. Melón a zázvor odšťavíme a zmiešame. Šťavu môžeme doliať sódovou vodou alebo minerálkou. Podávame vo vysokom pohári, pijeme malými dúškami.
 
Táto jemná zmes melónu a zázvoru vynikajúco pomôže pri nevoľnosti a je vhodná pre ženy trpiace rannou nevoľnosťou. Šťavu môžeme doliať sódovou vodou alebo minerálkou.
 
 
Zázvorový čaj na schudnutie
 
Čajovú lyžica rozdrveného koreňa zázvoru zalejeme pohárom vriacej vody, pridáme čajovú lyžičku medu a dielik citrónu.
Tento nápoj zahŕňa v sebe tri chute - ostrú, kyslú a sladkú a odporúča sa tým, komu v organizme všetko plynie pomaly a len tuk sa hromadí rýchlo.
Koreň zázvoru obsahuje látky, ktoré pridávajú zázvoru jeho korenistú chuť. Obe látky zvyšujú prekrvenie a zohrievajú znútra. Následkom tohto sa podnecuje trávenie.
Doporučené množstvo zázvorového čaju na schudnutie :
Veľká termoska (asi 2 litre). Čaj je najlepšie pripraviť ráno, zaliať v termoske a mať pôžitok po šálke čaju celý deň. Čaj pred jedlom - otupuje pocit hladu.
Pridaním cesnaku zosilníte chudnutie a môžete sa účinnejšie uchrániť od zbytočných kilogramov. Na 2 -litrovú termosku použijeme
koreň zázvoru veľkosti slivky (okolo 4 cm) a 2 strúčiky cesnaku.
Zázvor očistíme a narežeme na tenké dieliky. Zalejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať. Potom zázvor a cesnak vyberieme. Ten, kto nemý rád cesnak, môže piť čaj bez cesnaku.
 

Záhrada | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2013